XX. Építészeti és Műemlékvédelmi Diákkonferencia Losonc

A kapcsolódó pályázat itt olvasható!

Iskolánk első alkalommal vett részt az építőipari képzést folytató intézmények rangos találkozóján. Néhány éve az építőipari szakközépiskolák mellett megjelentek a találkozón a szakmát tanító intézmények is. Így döntött az intézményünk is, hogy résztvesz a találkozón és pályamunkákat is készít.

Felkészítő tanárként itt szeretnék köszönetet mondani a pályázó tanulók nevében is, hogy iskolánk vezetősége lehetővé tette, a részvételidíj kifizetésével, hogy bemutatkozhassunk és tapasztalatot gyűjthessünk ezen a rangos találkozón. Köszönetet szeretnénk mondani az intézményfentartónknak is, aki vállalta az utazási költségek finanszírozását.

Minden évben más város iskolája vállalja a rendező szerepét. Ebben az évben Losonc rendezte a jubileumi találkozót. A Winkler Oszkár Építőipari Iskola tanulói bemutatták a várost, és környezetének jelentősebb építészeti alkotásait a három napos rendezvényen.
A résztvevőknek előzetesen két pályázatot hírdettek meg, amelyeken iskolánk tanulói is résztvettek. A rendező iskola tabló készítésére írt ki pályázatot, amelynek idén a "KÖZÉPKOZI VÁRAK" volt a témája.

Horváth Melitta, Németh Bence a Szigligeti várat dolgozta fel.

A rendezvény sorozatot támogató Porta Speciosa pedig felmérő pályázatot hirdet a találkozót megelőző év novemberében, amelyet március végéig kell elkészíteni. A pályamunkákat rangos zsűri értékeli, az áprilisi találkozón hírdet eredményt.

2014-ben "Szakrális terek építészete" volt a téma. Nagy Mátyás, Muzsi Ferenc a keszthelyi nagyboldog aszzony templom szentélyének freskómaradványait választotta témának és dolgozta fel, szöveggel (levéltári kutatás alapján) fotóval és rajzokkal.

Szakrális terek.ppt

Tanulóink pályamunkái nem értek el helyezést, de mind kettő jelentős tartalmas pályamunka volt. A freskó feldolgozása egy hiánypótló munka, amelyet a plébánia hivatalnak is át tudunk adni. Tapasztalatot gyűjtöttünk arra vonatkozóan, hogy a felmérési és tablópályázatnál is mit kell pótolnunk ahhoz, hogy még színvonalasabb munkát tudjunk végezni és a jövőben a díjazottak közé kerülhessünk.

A háromnapos találkozó programja és néhány kép a programban szereplő helyszínekről.